A keszegek szálkás húsuk ellenére nagyon népszerűek a halételek kedvelői számára, ami nem csoda, hiszen rendkívül jó ízűek. A rengeteg elkészítési módból egy könnyen elkészíthető, nem időigényes halételt szeretnék bemutatni, melynek alapanyag szükséglete bármikor megtalálható minden háztartásban.
Hozzávalók: 4 db 15-20 dkg-s dévér vagy karikakeszeg 10 dkg rétesliszt 5 dkg pirospaprika olaj 2 dl tejföl 2 közepes gerezd fokhagyma vagy negyed tubus fokhagymakrém egy kávéskanál halak fűszerkeverék 50 dkg burgonya
|
Készítsük elő a halat, vágjuk le a fejét, tisztítsuk meg a pikkelyektől és belezzük ki. Alaposan irdaljuk be, kb 3-4 mm távolságonként. Sózzuk be a halakat és legalább egy órára rajuk be a hűtőbe, hogy a só kellőképpen átjárja a húst |
|
Amíg a halak a sóban érlelődnek, addig készítsük el a panírozáshoz a lisztes keveréket. Öntsük a lisztet egy zacskóba és tegyünk hozzá egy teáskanálnyi sót, paprikát valamint a halak fűszerkeveréket |
|
Rázzuk jól össze és helyezzük bele egyesével a hűtőből kivett halakat és a zacskó rázogatásával panírozzuk be |
|
Öntsünk olajat egy serpenyőbe és forrósítsuk fel a tűzhelyen. Helyezzük bele a panírozott keszegeket és süssük pirosra. Ha elkészültünk a sütéssel, tartsuk melegen a kisült halakat addig, amíg a sütőtepsit és az öntetet előkészítjük. Az öntethez egy pohár tejfölre és két közepes gerezd fokhagymára (vagy egy evőkanálnyi fokhagymakrémre van szükségünk, valamint egy csipet sóra. Fokhagymapréssel nyomjuk össze a gerezdeket |
|
Préselés után alaposan keverjük el a tejföllel és a sóval |
|
Vékonyan olajozzuk ki a tepsi alját és helyezzük bele a kisütött halakat |
|
A melegen tartott halak felső oldalát és hasüregét kenjük be a tejfölös öntettel. Helyezzük be az előmelegített sütőbe és közepes lángon süssük néhány percig |
|
A sütőből kivett halakat helyezzük tányérra, sült hasábburgonyát és párolt káposztát kínáljunk mellé | |