Az egész recept kezdődhetne úgy, hogy fogjunk egy süllőt. Nos, az én esetemben a recept úgy kezdődik, hogy kapjunk ajándékba egy süllőt. Még Józsi barátom tett egy felelőtlen kijelentést egykor, ami egy süllő nekem való feláldozására vonatkozott. A legfinomabb halnak tartom én is, csakhogy nagyon ritkán horgászom rá. Józsi mindent elkövetetett, hogy megszeressem a süllőzést. Néhány kellemes és kellemesen veszélyes kaland árán megtapasztalhattam, süllőt fogni nem mindig fenékig tejfel. Az íze viszont fenséges! A süllő mellé barátom egy receptet is mellékelt. Mivel az ezzel elkészített halat rendkívül ízletesnek találtam, gondoltam, megosztom a Haldorádó portál látogatóival. Igyekszem sok fotóval, lépésről lépésre bemutatni, hogyan készül az „ajándék” kakukkfüves süllő à la Bajzi.
 |
Vegyünk, kapjunk ajándékba, (ügyesebbeknek:) fogjunk egy 1,5-2 kilós süllőt |
 |
Szükségünk lesz: sóra, borsra, fokhagymára, kakukkfűre… |
 |
… bacon szalonnára, sajtra |
 |
A süllőt ujjnyi távolságban irdaljuk be |
 |
A fokhagymát aprítsuk vékony szeletkékre |
 |
A szintén vékonyra szelt bacon szalonnából vágjunk 10 centis csíkokat |
 |
Ha szárított kakukkfüvet tudunk vásárolni, egy kis olívaolajjal öntsük nyakon… |
 |
… és 10-15 percig hagyjuk állni, hogy egy kicsit „kiázzanak” az illatok |
 |
A süllőt előtte sózzuk be, és egy kicsit hagyjuk állni |
 |
A beirdalt süllőt tűzdeljük meg fokhagyma szeletekkel… |
 |
… és bacon szalonna csíkokkal |
 |
Ezt a hal mindkét oldalán végezzük el |
 |
Az olívaolajban áztatott kakukkfűvel alaposan kenjük be a süllő hasüregét |
 |
A tepsiben ágyazzunk meg bacon szalonnával |
 |
A megvetett ágyra fektessük le a fokhagymás-baconos pizsamába bújtatott süllőt |
 |
A tepsit takarjuk le alufóliával, majd előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 percig süssük |
 |
Amíg halunk sül, reszeljük le a sajtot |
 |
20-30 perc elteltével vegyük le az alufóliát, és toljuk vissza a sütőbe kb. 10 percre |
 |
Miután a süllő megpirult, vegyük ki a sütőből, és szórjuk meg reszelt sajttal |
 |
A reszelt sajttal megszórt süllőt már csak annyi időre toljuk vissza a sütőbe, amíg a sajt szépen ráolvad |
 |
Pirított burgonyával köríthetjük, és finom száraz fehérbort kortyolhatunk hozzá. Jó étvágyat! | |