Hozzávalók:
1 kb. 1 kg-os fogas,
1 sárgarépa,
1 petrezselyemgyökér,
1 fej vöröshagyma,
1-2 babérlevél,
1 dkg zselatin,
fél citrom,
só,
petrezselyem
|
Elkészítése: A megtisztított fogast darabokra vágjuk, a fejét (kopoltyú nélkül), a farkát, a tejet vagy ikrát feltesszük a megtisztított, felszeletelt zöldséggel, a hagymával és sóval, a babérlevéllel hét dl vízben főni tesszük. Tizenöt-húsz perc múlva beletesszük a haldarabokat, puhára főzzük, és óvatosan, nehogy szétessenek, a haldarabokat a léből kiszedjük, és egy tálon hal alakban kirakjuk. Nedves konyharuhával letakarjuk és hidegen tartjuk. A hallevet leszűrjük, beletesszük a feloldott zselatint, lehűtjük. A halat citromkarikákkal, petrezselyemmel díszítjük, s óvatosan, nehogy a díszítések elmozduljanak, leöntjük a zselatinos oldattal. Hűtőbe tesszük, míg a bevonata megszilárdul. Majonézzel, ecetes tormával, burgonyasalátával vagy sós-vizes uborkával tálaljuk. | |