A süllő a hazai halak közül talán az egyik legízletesebb húsú halfaj. Az ünnepi asztal dísze és igazi csemege lehet az ilyenkor elmaradhatatlan pontyhalászlé mellett. A kísérletező kedvű, ínyenceket kedvelő, de könnyen elkészíthető halételeket előnyben részesítő háziasszonyoknak és családtagjaiknak ajánlom ezt a finom ételt.
Hozzávalók
1 kg süllő 400 g burgonya
a fűszervajhoz: 100 g margarin 1 evőkanál mustár só, fehérbors, őrölt paprika ízlés szerint
a szószhoz: 250 g szeletelt gomba vagy ugyanennyi gombakonzerv 2 evőkanál liszt 500 ml tejszín só, fehérbors, őrölt paprika ízlés szerint
 |
Helyezzük a halat a vágódeszkára, vágjuk le a fejét és szeleteljük ujjnyi vastag szeletekre |
 |
Szeletjük fel a burgonyát egyenlő vastagságú szeletekre |
 |
A margarinnal alaposan kenjük be a tepsi alját |
 |
Helyezzük a kivajazott tepsibe a karikára szeletelt burgonyát és sózzuk meg |
 |
Tegyük a krumpli szeletek tetejére a süllődarabokat |
 |
Készítsük el a fűszervajat. A 100g margarint, a mustárt és a fűszereket öntsük össze és habosra keverjük. Ezzel a fűszervajjal bevonjuk a halszeletek tetejét. A tepsit az előmelegített sütőbe tesszük és közepes fokozaton sütjük 20-25 percig |
 |
Készítsük el a szószt. Egy kanálnyi margarint helyezünk egy edénybe és a felszeletelt gombát megpároljuk rajta. Párolás közben sózzuk, borsozzuk és paprikázzuk meg a mártást ízlés szerint |
 |
Ha a gomba elfőtte a levét, akkor hozzáadjuk a két evőkanálnyi finomlisztet és alaposan elkeverjük |
 |
Folyamatos keverés mellett adjuk a gombához a fél liter tejszínt és fűszerezzük a mártást. Addig főzzük, amíg krémszerű nem lesz |
 |
Fektessük a tányér közepére a halszeleteket, köré félkörben a tepsiben sült burgonyaérméket, és öntsük le a meleg gombamártással a süllőket | |