Az utóbbi időben egyre több helyen feltűnik a löncshús (luncheon meat) mint csali. Elsősorban a külföldi szakirodalomban bukkantam a széleskörű használatára, és azonnal én is kipróbáltam. Az eredmény meglepő volt, bodorka, kárász, törpeharcsa és ponty is jelentkezett visszaigazolva, hogy kedvükre való az efféle eleség. A cikkben a csali előkészítését és felkínálási módjait mutatom be.
 |
A csali előkészítéséhez szükséges kellékek: tojásszeletelő, csalilyukasztók, konzervbontó és egy löncshús konzerv |
 |
Bontsuk fel a konzervet mindkét oldalán… |
 |
… hogy a tartalmát egy könnyed mozdulattal kitolhassuk az egyik végén |
 |
A tojásszeletelő húrjaival könnyedén egyenlő vastagságú szeleteket készíthetünk. Amennyiben ennél vastagabb szeletekre van szükségünk, akkor egy késsel kell a szeletelést elvégezni |
 |
Az elkészült szeletek |
 |
Válasszuk ki a megfelelő méretű csalilyukasztót. Az én készletem négyféle méretet tartalmaz, 11, 9, 7 és 5 mm-es átmérővel |
 |
Lyukasszuk ki az első löncshús pelletet |
 |
Hagyjuk benne a lyukasztóban az első darabot, és lyukasszunk még egyet! |
 |
A második lyukasztásra azért van szükség, hogy az első pelletet a második feltolja a lyukasztó nyitott részébe, ezáltal könnyen hozzáférhető és horogra tűzhető |
 |
A csalizásra kész hús |
Felkínálási módok
 |
Hagyományos módon, a horogra tűzve |
 |
Stonfo szilikonon, amelyre egy csalizőtű segítségével fűzhetjük fel |
 |
Stonfo pelletgyűrűben |
Egy másik előkészítési mód
 |
Áttörhetjük a húst törőszitával is |
 |
Áttörés után – a lyukasztással ellentétben – szabálytalan alakú kis löncshús darabkákat kapunk |
 |
A szitával „szeletelt” darab a horgon |
|
Igen :) egész jó cucc szerintem, nekem bevállt ;)