Az utóbbi időben egyre több helyen feltűnik a löncshús (luncheon meat) mint csali. Elsősorban a külföldi szakirodalomban bukkantam a széleskörű használatára, és azonnal én is kipróbáltam. Az eredmény meglepő volt, bodorka, kárász, törpeharcsa és ponty is jelentkezett visszaigazolva, hogy kedvükre való az efféle eleség. A cikkben a csali előkészítését és felkínálási módjait mutatom be.
|
A csali előkészítéséhez szükséges kellékek: tojásszeletelő, csalilyukasztók, konzervbontó és egy löncshús konzerv |
|
Bontsuk fel a konzervet mindkét oldalán… |
|
… hogy a tartalmát egy könnyed mozdulattal kitolhassuk az egyik végén |
|
A tojásszeletelő húrjaival könnyedén egyenlő vastagságú szeleteket készíthetünk. Amennyiben ennél vastagabb szeletekre van szükségünk, akkor egy késsel kell a szeletelést elvégezni |
|
Az elkészült szeletek |
|
Válasszuk ki a megfelelő méretű csalilyukasztót. Az én készletem négyféle méretet tartalmaz, 11, 9, 7 és 5 mm-es átmérővel |
|
Lyukasszuk ki az első löncshús pelletet |
|
Hagyjuk benne a lyukasztóban az első darabot, és lyukasszunk még egyet! |
|
A második lyukasztásra azért van szükség, hogy az első pelletet a második feltolja a lyukasztó nyitott részébe, ezáltal könnyen hozzáférhető és horogra tűzhető |
|
A csalizásra kész hús |
Felkínálási módok
|
Hagyományos módon, a horogra tűzve |
|
Stonfo szilikonon, amelyre egy csalizőtű segítségével fűzhetjük fel |
|
Stonfo pelletgyűrűben |
Egy másik előkészítési mód
|
Áttörhetjük a húst törőszitával is |
|
Áttörés után – a lyukasztással ellentétben – szabálytalan alakú kis löncshús darabkákat kapunk |
|
A szitával „szeletelt” darab a horgon |
|
Igen :) egész jó cucc szerintem, nekem bevállt ;)